Vad är endometrios?

publicerat i Allmänt;
Jag får ofta frågan om vad det är för sjukdom jag har.
 
Är det en vanlig sjukdom?
 
Cirka 10% av alla kvinnor i fertil ålder har endometrios. Detta betyder att det finns omkring 200 000 kvinnor i Sverige som bär på sjukdomen. Av dessa är omkring 10% tonårstjejer. 
 
Av dessa har 60% symptom och cirka 20% svåra symptom. Detta innebär att det finns ett stort antal som har sjukdomen som inte vet om det.
 
Vad är endometrios?
 
Varför man får endometrios är okänt men det är en sjukdom som är "godartad". Varför jag skriver i " " beror på att de som drabbats av sjukdomen inte ser den som godartad.
 
Endometrios innebär att livmoderns slemhinna växer utanför livmodern. Exempelvis på äggstockar och äggledare. Man kan få härdar, cystor (sk chokladcystor) och sammanväxningar. Endometrios kan leda till kroniska smärtor.
 
25-50% av alla ofrivilligt barnlösa har endometrios.
 
Det tar i genomsnitt 5-10 år för den drabbade att få en diagnos. En säker diagnos ställs genom laparoskopi, en sk titthålsoperation.
 
Endometrios är en kronisk sjukdom som man inte kan botas för. Man kan behandlas för att lindra och hålla endometriosen "stabil". Bland annat genom exempelvis p-piller, spiral, gnrh-analog. För en del fungerar det med p-piller, för andra är det att vara i klimakteriet som gäller. Det finns de som blir hjälpta med en medicin som heter Visanne. Visanne är framställt för kvinnor med endometrios. Den ingår dock inte högkostnadsskyddet och är kostsam, runt 400.-/månaden.
 
Hur känns det att ha endometrios?
 
Det finns mycket som följer med en diagnos. Det är svårt att känna sig kvinnlig och "normal" när ens kropp inte klarar av det mest naturliga i livet. Det är svårt för omgivningen att förstå innebörden och många som fått diagnosen upplever att de inte får rätt stöd från familj, vänner, partner och kollegor. Många upplever att de ses som gnälliga och som bara klagar. 
 
Endometrios är en sjukdom som får mångas dagar svåra att planera. Många är trötta och orkeslösa då kroppen ständigt försöker arbeta bort något som inte ska vara där. Smärtor kan uppkomma i skov och vid stress.
 
Att kanske inte kunna få barn på naturlig väg är också svårt för tjejer/kvinnor med endometrios att ta in. Det är så olika, en del har inga problem alls med att bli gravida men så finns det dom som har stora svårigheter.

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Alexandra:

Hej tjejen! :) Stark du är! Skönt för dig att ha tagit sista sprutan, kämpa på! Styrkekramar till dig <3 Kram!

Kommentera inlägget här :